preskoči na sadržaj

Srednja škola Jelkovec

 > O školi  > Knjižnica
VIJESTI IZ KNJIŽNICE

Događanja u knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: MATIJA VIDMAR, 28. 11. 2017. 12:00

Svjetski tjedan svemira

Posjeti Gradskoj knjižnici Jelkovec

Mjesec hrvatske knjige

60. obljetnica smrti Marije Jurić Zagorke

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

[više]

Dan kravate

Autor: Marko Gradiček, 26. 10. 2018. 10:02

U našoj školi obilježili smo Dan kravate! Službeno se obilježava od 18. listopada 2008. godine kada je Hrvatski sabor iskazao kravati posebnu počast proglasivši taj datum Danom kravate. Neslužbeno se obilježava od 2003. godine, kada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene. Tom prigodom su profesori naše škole stavili kravate oko vrata, a djelić atmosfere možete vidjeti na fotografijama!

[više]

EU fondovi – prilika za mlade

Autor: Marko Gradiček, 26. 10. 2018. 09:56

Ove godine, od 1. listopada do 7. listopada, obilježen je 12. Tjedan cjeloživotnog učenja. U suradnji naše školske knjižnice i Gradske knjižnice Jelkovec, 4. listopada organizirano je predavanje EU fondovi – prilika za mlade

[više]

VELEPOSLANICA SAD - a U REPUBLICI HRVATSKOJ I UČENICI SREDNJE ŠKOLE JELKOVEC

Autor: Mislav Čupić, 26. 5. 2017. 09:18

VELEPOSLANICA SAD-a NA SUSRETU S  UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE JELKOVEC

Julieta Valls Noyes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, jučer se  družila  s učenicima Srednje škole Jelkovec  u pratnji knjižničarke i prof. engleskog jezika Josipe Sambol. Veleposlanica je jako simpatična i draga, što su učenici primjetili i komentirali. Druženje je organizirano u sklopu međusobne suradnje školske  i gradske knjižnice Jelkovec . Ovakva suradnja je poticajna za učenike  kao drugačiji  oblik učenja engleskog jezika.

 

https://www.facebook.com/americancornerzagreb/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

 

https://hr.usembassy.gov/hr/our-relationship-hr/our-ambassador-hr/

[više]

DAN EUROPE U NAŠOJ KNJIŽNICI

Autor: Mislav Čupić, 16. 5. 2017. 07:58

 

U našoj školi se obilježio Dan pobjede nad fašizmom koji se u Europi obilježava i slavi kao Dan Europe. Na taj dan 1945. godine kapitulirala je nacistička Njemačka koja je pokrenula krvavi svjetski sukob u kojem je poginulo gotovo 60 milijuna ljudi što je iznosilo čak 2,5 % tadašnjeg stanovništva Zemlje.

U našoj knjižnici se obilježava taj dan kroz niz aktivnosti u suradnji s prof. hrvatsog jezika Ledom Franić . Knjižnica je organizirala izložbu knjiga na temu autoritet vs.autaritivnost , demokracija povodom pobjede nad fašizmom i Danom Europe.

Na  dan, 9.5.2017. učenici su imali priliku pogledati film Hitler: Konačni pad. Oni će  sa profesoricom Ledom iz hrvatskog jezika povezati temu s lektirom, dok  će prof. Ivka Kovačević sa svojim učenicima uvježbala njemački jezik .

Film su pogledali i mnogi djelatnici škole koliko im je vrijeme dozvoljavalo. Ovakav način suradnje knjižnice i profesora pokazao se još jednom uspješan te učenicima zanimljiv i pristupačan  način učenja.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://mojtv.hr/film/2820/hitler-konacni-pad.aspx

[više]

PROJEKT 1000 ŽDRALOVA - SURADNJA S GRADSKOM KNJIŽNICOM U JELKOVCU

Autor: Mislav Čupić, 11. 5. 2017. 12:09

VOLONTERI SREDNJE ŠKOLE JELKOVEC SUDJELOVALI SU U PROJEKTU 1000 ŽDRALOVA U SURADNJI S GK JELKOVEC

 

Povodom 70. obljetnice pada atomske bombe na Hiroshimu (dana 6. kolovoza 1945. godine), Makoto je pokrenuo je projekt pod nazivom „1000 ždralova za Hiroshimu“ kako bi se izradom i slanjem tisuće papirnatih origami ždralova u Hiroshimu izrazila empatija i sjećanje na sve žrtve tog tragičnog događaja te kako bi se odaslala poruka i apel za mir u svijetu. Ždral kao simbol mira pronalazi svoje mjesto u drevnoj japanskoj kulturi.

Cilj  projekta  je  odati  čast  stradalima,  te  potaknuti  sudionike  da  svojim doprinosom u vidu izrađenog origamija pošalju želju mira u svijet.

Naši volonteri su sudjelovali u izradi ždralova i time pomogli projektu 1000 ždralova za Hirošimu.

Hvala volonterima, knjižnici Jelkovec i voditelju radionice što smo mogli sudjelovati u ovome projektu.

Ako želite , možete i sami izraditi ždral, upute pogledajte u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=mTo-uH_N8cE

 

 

[više]

PLAN RADA KNJIŽNICE TIJEKOM LIPNJA 2017. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Mislav Čupić, 2. 5. 2017. 09:25

Poštovani,

U priloženom dokumentu možete vidjeti plan rada školske knjižnice.

Ovim putem želimo se zahvaliti našoj djelatnici Marijani Bule za sve što je učinila za našu Školu. Njezina energija, unutarnja mladost i polet "zarazio" je nastavnike, učenice i učenike te se pokrenula lavina dobre energije u školi i lokalnoj zajednici. 

Draga Marijana, 

Bila nam je čast i zadovoljstvo raditi s tobom i želimo ti puno sreće na tvojem daljnjem putu.

 

Djelatnici i učenici Srednje škole Jelkovec

 

 

 

[više]

Uskrsne radionice

Autor: Mislav Čupić, 28. 3. 2017. 12:20

 

Naši vrijedni volonteri nemaju baš punio predaha. Počele su radionice u našoj čitaonici s Udrugom kosaLjubavi s kojima smo počeli surađivati. Izrađivat će razne prigodne ukrase i čestitke za blagdan Uskrs. Sav prikupljeni novac ide za pomoć potrebitim obiteljima. Zato Vas Pozivamo da se odazovete i kupite naše rukotvorine i time uljepšate svoj dom i jednu obitelj obradujete.

 

https://www.facebook.com/mladinadjelussjelkovec/?fref=ts

 

 

[više]

SVJETSKI DAN PJESNIŠTVA

Autor: Mislav Čupić, 23. 3. 2017. 09:40

SVJETSKI  DAN PJESNIŠTVA U KNJIŽNICI  S KORISNICIMA CENTRA ZA AUTIZAM

 

Na Svjetski dan pjesništva i sindroma Down našu knjižnicu su posjetili štićenici Centra za autizam. Naši volonteri su se uključili u pomoć pri obilježavanju  dana autizma.

Suradnja je pri prvom susretu već uspješna jer su i volonteri i korisnici bili zadovoljni, naša Tea im je pročitala i pjesmu i upoznala sa današnjim danom.

Ovaj susret nas je naučio da smo svi  različiti, imamo različite poslove, frizuru , boju kože, mišljenja,…. Iako  pričamo različitim jezicima svi se razumijemo u jednome, to je glas osjećaja, glas poezije …Volonteri i naši novi prijatelji na obostrano zadovoljstvo se vesele suradnji i projektima.

Osim toga, danas je u knjižnici počeo tjedan kada svi korisnici prilikom vraćanja knjige i posudbe nekih društvenih igrica  čitaju neku od ponuđenih pjesama i time sudjeluju u obilježavanju Svjetskog dana pjesništva.

Korisnici koji su došli prvi su se iznenadili, negodovali, ali na kraju odabrali i lijepo pročitali stihove Ujevića, Matoša.

SVI SMO MI PJESNICI U SRCU SVI SMO MI ČUĐENJE U SVIJETU

 

 

Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči

velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho

na ćutanje što ih okružuje i muči

pjesnici su vječno treptanje u svijetu

 

                                      A.B. Šimić, Pjesnici

 


[više]

ČITANJE JE IN

Autor: Mislav Čupić, 22. 3. 2017. 10:38

[više]

Fotografije - Dan ružičastih majica

Autor: Mislav Čupić, 2. 3. 2017. 12:42

DAN RUŽIČASTIH MAJICA USPJEŠNO ODRAĐEN !!!

JEEEEEEEEEEEEEEE…

Volonteri Srednje škole Jelkovec i učenici 4.razreda OŠ su povodom 22.2.2017. napravili mimohod kroz naselje. Posjetili su Dom zdravlja, Dječji vrić, Osnovnu školu i Gradsku knjižnicu te im darovali knjige . Prolaznicima su djelili poruke o nenasilju ….o danu ružičastih majica. Svojim primjerom druženja malih i velikih željeli su pokazati da nasilje ne rješava ništa i da je kvalitetno vrijeme provedeno s prijateljima najbolje. Razlika u godinama nije bitna jer i jedni i drugi mogu međusobno učiti.

 

[više]

Sretno Valentinovo!

Autor: Mislav Čupić, 14. 2. 2017. 10:46

 

 

[više]

PREDAVANJE POVODOM 25. OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Autor: Mislav Čupić, 30. 1. 2017. 12:24

Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice (EZ). Članicama Zajednice istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Budući da je Republika Hrvatska 15. siječnja 2017. obilježila 25. obljetnicu međunarodnog priznanja, tim smo povodom s volonterima naše škole, knjižničarkom i prof. Lidijom Prka koji su  izradili pano i   organizirali  predavanje ravnatelja Memorijalno-dokumentacijskog centra domovinskog rata, dr.sc. Antu Nazora.

Učenici svih razreda iskazali su zanimanje i u velikom broju 24.siječnja nazočili predavanju u školskoj knjižnici. Gospodin A. Nazor je govoreći o uzrocima i tijeku prvih godina Domovinskog rata, posebno naglasio diplomatsku bitku za međunarodno priznanje Hrvatske i istaknuo brojne prepreke koje su hrvatska politika i diplomacija morale prevladati i na tom putu.

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=wjQTlmD_8I0

 

[više]

HUMANITARNE AKTIVNOSTI U PROSINCU (HRVATSKI CRVENI KRIŽ, CARITAS...)

Autor: Mislav Čupić, 19. 1. 2017. 09:07

U mjesecu prosincu , Srednja škola Jelkovec se već godinama odaziva na poziv Crvenog križa Sesvete  prilikom  prikupljanja namirnica za one kojima je to potrebno. Ove godine učenici i djelatnici su se odazvali u velikome broju pa smo dio darovali Crvenom križu, dio za sedmeročlanu obitelj u Samoboru. Naši volonteri u  suradnji s Udrugom „kosaLjubav“ saznali su za obitelj i malu Petru , dijete iz obitelji koje je  bila  korisnica  njihove vlasulje. 

Također, naši su učenici i djelatnici prikupljali i sredstva za Caritas te time obogatili prosinac velikim brojem humanitarnih aktivnosti. Lijepo je biti dio takve atmosfere i možemo biti ponosni na naše mlade koji prepoznaju potrebu da je humanitarno djelovanje temelj ljudskog napretka.

Slike u prilogu govore više od riječi, a tekst zavaršavamo s izrekom: Malena dobročinstva veoma su velika za one koji ih dobivaju u zadnji čas.

 

[više]

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA - POSJET KNJIŽNICI U JELKOVCU

Autor: Mislav Čupić, 7. 12. 2016. 11:52

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

 

 

[5. prosinca - Međunarodni dan volontera]

 

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

 

 

Udruga volontera u našoj školi sudjeluje u svim aktivnostima u školi i van škole. Danas u 14:00 u Gradskoj knjižnici Jelkovec, poslušat će predavanje gđa. Željke Mazzi iz udruge
Iskra - Centar za edukaciju i savjetovanje
Volonterski centri diljem Hrvatske tim povodom dodjeljuju nagrade za doprinos razvoju volonterstva i organiziraju prigodne svečanosti i volonterske akcije. Također, u prosincu se dodjeljuje i Državna nagrada za volontiranje - najviše priznanje što ga Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti. 

Svim volonterima čestitamo njihov dan!

Za sve dodatne informacije o volontiranju pronađite na linku:
http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/osnovne-informacije/

 

[više]

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV AIDS-a - 1.12.

Autor: Mislav Čupić, 2. 12. 2016. 10:41

 

Svjetski dan AIDS-a je trenutak u godini u kojem se milijuni ljudi diljem svijeta ujedinjuju u znak sjećanja na ljude koji su izgubili svoje živote od HIV/AIDS-a. Širenja svijesti o značenju i potvrde napretka u odgovoru na epidemiju, poticanja napretka u prevenciji, znanju, zaštiti, liječenju i ponovne posvećenosti okončanju AIDS epidemije.

Tema Svjetskog dana AIDS-a ove godine je „Ruke gore za HIV prevenciju“  (engl. „Hands up for #HIVprevention“) s ciljem ukazivanja na različite aspekte HIV prevencije i što to znači za određene skupine ljudi poput adolescenata, djevojaka i mladih žena, ključnih populacija i osoba koje žive s HIV-om.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, koji se i u Hrvatskoj obilježava brojnim događanjima i aktivnostima već dugi niz godina, je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (engl.  red ribbon).

 

                

 

  

 

 

Naši učenici i djelatnici škole su danas uz kupnju crvene vrpce od Udruge volonteria nosili vrpcu uz znak podrške lječenju protiv te bolesti.

https://www.youtube.com/watch?v=QwBVqYpibBY

 

 

 

[više]

DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA

Autor: Mislav Čupić, 14. 11. 2016. 11:17

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

37. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, održana u Tuhelju 30. rujna 2010., donijela je odluku da se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama, obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica. Donošenje toga Zakona označilo je svojevrstan novi početak i za hrvatsko knjižničarstvo, jer su postavljeni pravni temelji za planiraniji i sustavniji rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.

Dan hrvatskih knjižnica 2016. odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica, kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima. 

Naša knjižnica taj slogan provodi u potpunosti što je vidljivo i iz naših događanja i aktivnosti.

 

 

 

 http://gkr.hr/Magazin/Tema-Plus/Dan-hrvatskih-knjiznica-paket-za-24-sata-citanja

 

[više]

Kulturno – umjetnička udruga Ujević (posjet knjižnici)

Autor: Mislav Čupić, 14. 11. 2016. 07:48

Kulturno – umjetnička udruga Ujević

Povodom, Mjeseca hrvatske knjige u goste nam je došla   Kulturno- umjetnička udruga Ujević, točnije predsjednica udruge Gđa. Vesna Ujević. Udruga je utemeljena 28.rujna 2010.

Osnovni sadržaj djelatnosti udruge je :

poticanje  mladih i ostalog stanovništva na svekoliko stvaralaštvo (literarno, dramsko, likovno, glazbeno)  kao i čuvanje kulturne baštine te njegovanje tradicijske kulture; poticanje tolerancije i planetarizma prema izvornim pjesničkim idejama Tina Ujevića

osobito  među mladima;

prezentacija književnog djela Tina Ujevića i ostalih poznatih Ujevića;

prezentacija književnog stvaralaštva različitih žanrova ostalih autora zavičajnog kruga;

očuvanje tradicije Imotske krajine, Dalmatinske Zagore i Hrvatske;

poticanje svijesti za povratak u zavičaj raseljenih osoba koje su u svijet odvele jake unutarnje i vanjske migracije karakteristične za cijelu Dalmatinsku Zagoru;

organiziranje glazbeno-scenskih priredbi, književnih i pjesničkih manifestacija, izložbi, tradicijskih i gospodarskih manifestacija (sajmova) lokalnog i regionalnog značaja;

ruralni razvitak i poticanje kulturnog turizma te obavljanje i drugih djelatnosti propisanih odredbom čl.8. statuta udruge.

Predsjednica udruge je Vesna Ujević, dopredsjednici udruge su prof. dr. sc. Darko Ujević , Vedran Ujević i Mladen Ujević-Dela.

 

Udruga nam se predstavila s novim projektom pod nazivom „ Tinovo hodočašće po Zagori „ .Imali smo čast što smo prvi čuli o novom projektu koje je još u izradi.
Staza sadrži 16  obilježenih točaka na mjestima koja su povezana s pjesnikom (spomenici) ili događajima iz njegovog života. Informativne table sadržavat će kartu cijele staze, opis događaja vezanog za obilježeno mjesto ili prikladne pjesnikove stihove, fotografiju iz opisanog vremena (ako bude dostupna), te kratke podatke iz povijesti označenog mjesta, ili biografije u tekstu spomenutih umjetnika. 

Učenici 4. razreda naše škole upoznali su Novog Tina i njegove dijelove života koje do sada još nitko nije čuo . Učenici su bili oduševljeni prezentacijom i novim saznanjima.

 

http://www.udruga-ujevic.hr/

 

[više]

Svjetski dan animiranog filma

Autor: Mislav Čupić, 28. 10. 2016. 09:12

Međunarodni dan animacije (The International Animation Day) utemeljen je 2002. godine u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Taj dan obilježava se u pedesetak zemalja svijeta.


Svake godine drugi ugledni svjetski animator ilustrira postrer koji prenose ogranci u cijelom svijetu. Do sada su postere ilustrirali Iouri Tcherenkov, Paul Driessen, Abi Feijo, Eric Ledune, Noureddin Zarrinkelk, Michel Ocelot, Nina Paley, Raoul Servais, Ihab Shaker, Gianluigi Toccafondo, Oscar Grillo, Koji Yamamura i Rastko Ćirić (2015.).

 

 

Ne postoji djetinjstvo bez uspomena i ne postoje uspomene bez crtića. Crtani tj. animirani film dio je svakog sretnog djetinjstva i danas obilježava svoj dan.

Dragi naši , veliki i mali, Sretan vam Dan animiranog filma. Oslobodimo dijete u sebi i pogledajmo zaboravljene crtiće.

 

Pozivamo  sve u našu školsku  knjižnicu  pogledati crtić iz djetinstva.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0vLlH_d-3K8

[više]

HRVATSKA IZ ZRAKA

Autor: Mislav Čupić, 26. 10. 2016. 13:39

HRVATSKA IZ ZRAKA

Klub za ekspedicionizam i kulturu nositelj je najopsežnijeg i najvećeg fotografsko-istraživačkog projekta „Hrvatska iz zraka“ koji je nastajao sedam godina (od 2007 do 2014).

Cilj projekta bio je preletjeti sve krajeve Hrvatske raznim letjelicama, upoznati našu domovinu iz zračne perspektive, dokumentirati postojeća blaga fotografijom te otkriti nova.

Misija projekta je podizanje svijesti o nužnosti zaštite kulturne i prirodne baštine, te hrvatskih ljepota i blaga općenito te promicanje ideja o održivom turizmu

Rezultat projekta kolekcija je dvjestotinjak vrhunskih i dosad neviđenih fotografija, od kojih većina otkriva posve nov pogled na poznate vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske, a neke otkrivaju i posve nove vrijednosti i atrakcije. Sve fotografije uvrštene su u raskošnu Fotomonografiju “National Geographic – Hrvatska iz zraka”.Prva je hrvatska fotomonografija potpisana najprestižnijim svjetskim brandom u fotografiji „National Geographic‟.Raskošno izdanje sadržava dvije stotine fotografija formata 48×32 cm.

Fotografije su rezultat sedmogodišnjeg istraživanja Hrvatske iz zračne perspektive te prikazuju poznate hrvatske prirodne i kulturne atrakcije na dosad neviđen način, ali otkrivaju i
neke posve nove vrijednosti.
Raspored fotografija u knjizi pomno je koncipiran tako da prikaže i naglasi čudesnu raznolikost i bogatstvo Hrvatske.
Svaku fotografiju prati tekst o geografskim, povijesnim, razvojnimi kulturnim značajkama Hrvatske – a svi zajedno slikaju osebujan portret Hrvatske i smještaju je u širi prostorni i vremenski kontekst.
Fotomonografiju je objavio Klub za ekspedicionizam i kulturu u lipnju 2014. godine, u dva zasebna izdanja na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Kako bismo omogućili učenicima da imaju stalni pristup fotografijama i

edukativnim tekstovima Hrvatska iz zraka, Klub za ekspedicionizam i kulturu tražio je  Grad Zagreb sredstva potrebna da svakoj školi doniramo po jedan set "Hrvatska iz zraka"  - Fotomonografija + Multimedijalni DVD, za potrebe školske knjižnice.

Sredstva su  odobrena, te smo jučer dobili set koji je osiguran za našu školu.

Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na sredstvima koja je odobrio Klubu  kako bi učenici uživali u ljepotama Lijepe Naše.

http://kek.hr/?p=951

[više]

POSJET KNJIŽNICI U JELKOVCU

Autor: Mislav Čupić, 21. 10. 2016. 09:16

 

 

 

 

 

 

Nastavljamo s edukacijom i programom u Mjesecu hrvatske knjige. U suradnji s KGZ Jelkovec u razdoblju od 20.10.2016. do 15.11.2016. učenici Srednje škole Jelkovec imaju posjet knjižnici u sklopu plana i  programa SRO. Učenici sa svojim razrednikom i knjižničarkom naše škole sat SRO-a održavaju u Gradskoj knjižnici prema sadržaju i programu koji je unaprijed dogovoren.

Danas su naši učenici “ zagrizli jabuku “ u prostorijama Gradske knjižnice Jelkovec povodom Svjetskog dana jabuke . Razred 2.b je upoznao zgradu i sve njene katove, sa svim sadržajem koji nudi. Program za druge razrede je pretraživanje kataloga. Učenici su sa lakoćom i potpunim zanimanje pratili što su voditeljici pričale.

Suradnja se nastavlja i dalje prema dogovorenom rasporedu i planu. Danas je zagrižena jabuka ipak potvrdila izreku: „Bez obzira koju jabuku odabrali, crvenu, žutu ili zelenu, imajte na umu da se kaže: "Jedna jabuka dnevno, otjerat će liječnika daleko (An apple a day will keep doctor away)". U nadi da će ta jabuka  postati i jedna pročitana knjiga….

 

Pozdravlja Vas Vaša  knjižničarka

[više]

ČITAM STO NA SAT (MJESEC KNJIGE) - POSJET VRTIĆU

Autor: Mislav Čupić, 20. 10. 2016. 08:29

MJESEC HRVATSKE KNJIGE JE POČEO…..

            ČITAM STO NA SAT ! 

 

Mjesec hrvatske  knjige otvarili smo  čitanjem najmlađoj školskoj populaciji, predškolcima. U suradnji s DV Jelkovec u ponedjeljak su naši učenici predstavili  sebe i svoje umijeće čitanja predškolskim skupinama u DV Jelkovec, Ribice, Tigrići i Žabice  u pratnji knjižničarke.

Čitali smo  im priče iz knjige,  U bakinom dvorištu, spisateljice Ankice Blažinović - Kljajo. Priče su poučnog i motivirajućeg sadržaja i za male i velike.

 

Svaka od "priča iz bakina dvorišta" zaseban je svijet s uvijek novom porukom. Likovi koji u njima žive potječu iz ne tako davnih vremena i svaki put nas podsjećaju na nekog nama bliskog i dragog prijatelja, a ponekad odjekuju u našim vlastitim strepnjama. Nit koja ih povezuje čas je krhka poput cvjetnih latica, čas snažna poput prijateljeva osmijeha. Bilo da je riječ o oblaku ili o djevojčici, u središtu pozornosti je odrastanje. Ove male skice iz života zapravo govore o djetinjstvu koje je lijepo, bezbrižno i nestašno, ali je ponekad i uplašeno, nezadovoljno i razočarano. 

Učenici Mario Đurenec, Stjepan Lončarić, Barbara Budeš, Ljubo Livaja , Marijan Lovrić  bili su ugodno iznenađeni pitanjima i odgovorima koje su stizale iz tih malih glavica.

Kao nagradu,ujedno i povratnu informaciju, djeca su napravila slikovnice o pročitanim pričama. Slikovnice krase naš pano u knjižnici gdje svi mogu pogledati i pročitati …možda se i prisjetiti kako je teško biti malo dijete.

                                                                                                 Knjižničarka

                                                                                                Marijana Bule, prof.

 


 

 

[više]

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Autor: Mislav Čupić, 17. 10. 2016. 10:36

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Dana 17. listopada Odlukom Ujedinjenih naroda obilježava se diljem svijeta Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha je njegova obilježavanja različitim se akcijama solidarizirati s ljudima širom svijeta koji žive u siromaštvu.

Siromaštvo je globalni problem današnjice. Nažalost, ni Hrvatska nije izuzetak od crne svjetske statistike i svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko godina, uslijed raznih ekonomskih kretanja i nestabilnosti diljem svijeta, i Hrvatsku zahvatio rast broja siromašnih osoba. Činjenica je da siromaštvo ne poznaje granice dobi, spola, vjere ili regije. Podaci pokazuju kako se broj djece u Republici Hrvatskoj, koja ovise o socijalnoj pomoći, unazad dvije godine povećao za 10%. Više od 50% umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne mirovine. Nažalost u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koji ostaju bez posla ili rade, a ne primaju plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu.

http://x-ica.com/danas-je-svjetski-dan-borbe-protiv-siromastva/

Pogled siromaha

Ja znadem: jutrom kad ustaju, ćute

i sjede malko još na postelji.

Za stolom ćute tako dokle jedu ili sjede.

Odmaraju se. Ruke su im mirne:

prekrižili ih na upale grudi;

tek koja stolom crta sama

Nijedne oči ne gledaju ravno, naprijed

Ti ljudi ne čekaju niodakle ništa

U njihov život

sve dolazi izvana

i njima ravna.

Njihov je život predan je i zebnja

Tu sjede sada

Pogled im se ni na čemu ne može da smiri

Pometen bludi i traži izlaz izvan prostora.

A.B.Šimić            

https://youtu.be/qhU5JEd-XRo

[više]

Obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske u našoj školi

Autor: Mislav Čupić, 7. 10. 2016. 11:52

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

U petak u našoj školi se obilježio Dan neovisnosti  uz PowerPoint prezentaciju, koju su pripremili učenici u suradnji s knjižničarkom, profesorima hrvatskoga jezika, povijesti i našom fotoskupinom koja je sve to zabilježila.

Učenici  su napravili i pano koji krasi predvorje naše škole. Na velikome odmoru, svi koji  su se zatekli u našoj školi,  imali su  priliku saznati ili prisjetiti  što se dogodilo na taj dan prije 25 godina . Cilj ove prezentacije je upoznati značajne datume iz povijesti svoga naroda i svoje domovine. Cijeniti domoljublje da bismo znali cijeniti i vrijednosti drugih naroda i kultura.Prenositi mlađim naraštajima prave vrijednosti: pravdu, humanost, domoljublje, miroljubivost, uvažavanje različitosti drugih.

Izložba na centralnom panou škole  namijenjena svim učenicima, s ciljem da  upoznaju značenje ovoga datuma za noviju povijest Republike Hrvatske.

Osim učenika Srednje škole , prezentaciju su pogledali i naši učenici četvrtih razreda  Osnovne škole Jelkovac koji su sa zanimanjem promatrali i uživali u zvukovima pjesme Moja Domovina….

 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Knjižnica

Upute za pisanje i oblikovanje završnog rada

Raspored sati

 
Oglasna ploča
 
Korisni linkovi

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 4. 2012.

Ukupno: 155363
Ovaj tjedan: 302
 
 > O školi  > Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja škola Jelkovec / , Sesvete / ss-jelkovec.skole.hr / ured@ss-jelkovec.skole.hr
preskoči na navigaciju